Studenti FET-a u posjeti FER-u i Končaru

[Best_Wordpress_Gallery id=”11” gal_title=”Zagreb 2016”]

Tradicionalna stručna posjeta Zagrebu ove godine je proširena te je bila odlično iskustvo za sve studente. Na ekskurziju su išli studenti treće godine ESKE i EEMS uz pomoć nekoliko kolega sa četvrte i pete godine te uz vodstvo prof.Nerdine Mehinović i prof.Majde Tešanović.

Prvi dan posjete je bio obilazak Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). FER-ovci su se pokazali kao odlični domaćini te su naše studente proveli kroz jako zanimljive labaratorije i zavode. Prvo smo posjetili labaratorij za automatiku gdje smo imali priliku obići zavod za povodna istraživanja te vidjeti razne robote za upotrebu na vodi a poslije i druge vrste robota. Tako smo imali priliku vidjeti i izvrsne studentske radove iz robotike kao i razne dronove i letjelice. Nakon toga smo otišli na 13.sprat gdje smo imali priliku vidjeti zavod za obnovljive izvore te sve segmente FER-ove mikromreže kao što su vjetroagregat, solarni paneli, baterije, gorive ćelije i sl. Poslije toga smo posjetili labaratorij za visokonaponska istraživanja gdje smo imali demonstraciju velike Teslije zavojnice, visokonaponskih ispitivanja nosećih izolatora kao i visokonaponsko ispitivanje izolatorske ploče. Sljedeće su bile labaratorije i zavodi za električna postrojenja gdje smo imali priliku da vidimo sihronizaciju male HE na mrežu kao i sve ostale elemente FER-ovog postrojenja. Pored toga posjetili smo labaratorije za električne mašine te se upoznali sa načinom izvođenja labaratorijskih vježbi na FER-u.

Poslije detaljnog obilaska FER-a nestručni dio posjete smo proveli u šetnji Zagrebom i obilaskom najzanimljivijih turističkih atrakcija. Zahvaljujući dobrim domaćinima smještaj naših studenata bio je u studentskom domu a gdje smo imali priliku da se družimo i sa studentima sa drugih fakulteta.

Zbog dobrog društva sutradan smo nenaspavani krenuli u posjetu Končarovim firmama. Prvo smo posjetili “Generatori i motori” gdje smo imali priliku da se upoznamo da kompletnim procesom proizvodnje velikih generatora i motora. Uz detaljna objašnjenja šefa proizvodnje studenti su imali priliku vidjet postupak izrade velikog sihronog generatora za hidroelektranu kao i nekoliko manjih sihronih i asihronih motora i generatora. Nakon GIM-a posjetili smo Končar D&ST (distributivni i specijalni transformatori) gdje smo se upoznali sa izradom transformatora naponskog nivoa ispod 170kV. Ponovo smo dobro dočekani te je i ovaj puta domaćin detaljno objasnio cjelokupan postupak izrade transformatora od slaganja limova, proizvodnje i postavljanja namota, montaže, sušenja, ispitivanja i svih ostalih postupaka pri izradi transformatora. Pored proizvodnog procesa otišli smo i u visokonaponsku ispitnu stanicu ove firme gdje smo vidjeli opremu i postupke pri raznim ispitivanjima koje vrše u Končaru.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo našim domaćinima u nadi da ćemo i u budućnosti nastaviti dobru suradnju.