Stručna ekskurzija četvrte godine

[Best_Wordpress_Gallery id=”10” gal_title=”Stručna ekskurzija 2016”]

Tradicionalno stručna ekskurzija četvrte godine je obilazak značajnih elektroenergetskih postrojenja i institucija u BIH. Ove godine smo imali promjenjen plan u odnosu na predhodne generacije pa smo posjetili i susjednu Hrvatsku.

Vesela ekipa četvrte godine usmjerenja ESKE i EEMS uz pratnju prof.Nedžmije Demirović su iz Tuzle prvo otišli u Sarajevo gdje su posjetili sjedište NOS-a i JP Elektroprivreda BIH. U NOS-u (Nezavisni operator sistema)  studenti su imali priliku da vide kako se radi upravljanje elektroenergetskog sistema BIH, odnosno upravljanje cjelokupnom prenosnom mrežom i međunarodnim transakcijama. Uz prikaz EES na SCADA sistemu i detaljna objašnjenja dispečera studenti su imali priliku da čuju kako se vrši upravljanje i regulacija EES na konkretnom primjeru naše države. Nakon toga posjetili smo i sjedište JP Elektroprivreda BIH. U EP studenti su imali priliku da vide drugu vrstu upravljanja, odnosno dispečerski centar koji vrši upravljanje i regulaciju proizvodnje u proizvodnim pogonima EP BIH. Pored toga, uz detaljna objašnjenja stručnjaka vidjeli su i kako izgleda dnevni dijagram potrošnje i proizvodnje, koja od proizvodnjih postrojenja su u funkciji, kako komuniciraju NOS i EP kao i mnoge druge stvari. Nakon posjeta studenti su iskoristili ostatak dana na šetnju po Sarajevu te obilazak turističkih aktrakcija.

Drugi dan stručne posjete je proveden u hidreoelektranama. Prvo je posjećena HE Jablanica na Neretvi gdje nas je dočekao naš bivši kolega Dino Haračić. Uz detaljna i iscrpna objašnjenja svih segmenata HE Jablanica studenti su imali priliku da vide i da nauče sve osnovne dijelove ovog postrojenja. Posebno zanimljivi su bili dijelovi koji nisu više u upotrebi pa su studenti imali priliku uživo da vide kako izgleda ventil koji se koristi u HE kao i različite vrste turbina (fransisova, peltonova). Nakon velike HE Jablanica studenti su otišli do HE Mostarsko blato koja je u sklopu JP EP HZHB i koja je novije izgradnje sa ukupnom snagom 2x35MW. Ovdje su studenti također detaljno obišli postrojenje uz objašnjenja svakog segmenta elektrane. Nakon toga posjetili smo i grad Mostar uz detaljnu analizu i obilazak starog dijela grada.

Treći dan posjete je bio različit u odnosu na predhodne generacije jer su studenti obišli VE Kamensko u susjetnoj Hrvatskoj. Posjećen je vjetropark od ukupno 14 elektrana pojedinačne snage od 3MW. Par sretnih studenata su imali priliku da uđu u VE, te da se popnu na sam vrh elektrane i uđu u gondolu gdje su imali priliku detaljno da vide sve segmente ove elektrane. Uz objašnjenja vrhunskih stručnjaka iz Simensa vidjeli smo uživo kako izgleda unutrašnjost VE i zašto je to jedan od najčišćih oblika energije.

Nakon stručnog dijela ekskurzije ostatak vremena studenti su proveli u Splitu gdje su imali priliku da se uvjere u ljepotu ovog primorskog grada. Između ostalog obišli smo stari dio grada, odnosno Dioklecijanovu palaču te popili kafu na Splitskoj rivi. Jedan dio atmosfere pogledajte i u našoj fotogaleriji.